Wat is


Ajax staat voor Asynchroon javascript en Xml. Ajax is geen nieuwe programmeertaal, maar is een nieuwe technologie die ons in staat stelt snellere, efficiëntere en attractievere webpagina's te ontwikkelen.

Applicatie (letterlijk: toepassing) is een computerprogramma dat bedoeld is om door de gebruiker direct te worden toegepast. We kennen een applicatie ook wel als een informatiesysteem. Het is in tegenstelling tot een server-taak of andere taken die door een besturingssysteem in de achtergrond worden uitgevoerd een systeem waar de gebruiker zelf gebruik van maakt.

CMS = (Web) Content Management Systeem. Onder Content verstaan we alle digitale informatie die op een website te vinden is. Content kan onder andere bestaan uit tekst, plaatjes, video's of Word-documenten. Dankzij een (Web) Content Management Systeem (CMS) heeft u de mogelijkheid om zélf de content op uw website te creëren, te controleren en te onderhouden. Hiervoor is weinig tot geen kennis nodig van internettechnieken. Doordat u de content gemakkelijk zelf kunt aanpassen, kunt u ervoor zorgen dat de informatie op uw website dynamisch en altijd up-to-date is. U heeft hier dankzij het Content Management Systeem (CMS) alleen nog een computer met een internetaansluiting en een webbrowser voor nodig.

Cross-browser compatible betekent dat een website of applicatie dankzij de opbouw werkt in diverse webbrowsers.

CSS = voor Cascading Style Sheets. Het is een specifieke taal waarmee u styles (stijlen) kunt maken. Voorbeelden hiervan zijn:

• Gekleurde of veranderende links;
• Eén standaard tekstkleur op uw hele pagina;
• (Opvallende) effecten bij plaatjes
• Positionering van een achtergrond.

Flash = (voorheen bekend als Macromedia Flash en daarvoor FutureSplash) is een computerprogramma waarmee we animaties, (korte) webvideo's en webapplicaties (zoals spelletjes en gehele websites) kunnen maken. We gebruiken Flash om websites aan te kleden, net als voor reclame-uitingen op websites, de zogenaamde banners.

HTML = Hyper Text Markup Language Hyper Text Markup Language

HTML is de taal waarin de meeste Internet homepages geschreven zijn. Hypertekst heeft onderstreepte gedeeltes die naar andere teksten linken. HTML is de taal die de inhoud van een webpage beschrijft. HTML is géén programmeertaal, maar een soort universele taal voor tekstverwerking.

Hybrid apps Hybride apps zijn gedownloade native apps op een mobiel apparaat, geschreven op basis van de technologie voor mobiele websites. Door het gebruik van een native omhulsel kan de app een plaats krijgen in de Google Play en Apple App Store.

U profiteert van een besparing op de kosten en de flexibiliteit van een web-app, terwijl u wel de prestaties, distributie en voordelen van een native app benut. Een Hybride app scheelt in de ontwikkelingskosten, omdat u deze eenvoudig kunt inzetten voor meerdere besturingssystemen, waarbij u slechts één source-code dient te onderhouden.

Daarnaast kunt u via bijvoorbeeld uw bestaande CMS-systeem de app aansturen, waardoor u het overzicht houdt en alles vanuit één 1 database kunt aansturen. Eventuele complexe berekeningen kunt u op een webserver doen, voordat ze naar een smartphone of tablet worden gestuurd. Dit scheelt rekenkracht voor het mobiele apparaat, naast diverse andere voordelen.

OOP = Object-oriented programming, is een paradigma dat we gebruiken bij het objectgeoriënteerd programmeren en objectgeoriënteerde opslag van data. Bij deze benadering bouwen we een systeem op uit objecten, waarbij ieder object gemaakt is vanuit de definitie van een klasse. Het objectgeoriënteerde paradigma kende een opmars in het begin van de jaren 1990. Vele talen ondersteunen tegenwoordig objectgeoriënteerd programmeren (OOP). (wiki)

Open source = Open source beschrijft de praktijk die in productie en ontwikkeling vrije toegang geeft tot de bronmaterialen (de source) van het eindproduct. Sommige mensen zien het als een filosofie, anderen beschouwen het als een pragmatische methodologie (wiki). Voorbeelden van open source software zijn: Apache, mozilla, linux, oscommerce, magento, wordpress, joomla, zend framework en phpMyAdmin.

XHTML = EXtensible HyperText Markup Language. XHTML (Extensible Hyper Text Markup Language) is een herformulering van HTML volgens de regels van XML (Extensible Markup Language). Sommigen noemen XHTML de opvolger van HTML. In feite is XHTML niet echt nieuw, omdat het grotendeels HTML is; de manier waarop het is opgebouwd en de applicatie het verwerkt is echter anders. Vergelijk HTML met een kantoorpand dat gebouwd is in baksteen. Omdat omstandigheden, toepassing en voorschriften veranderen, wordt er besloten het pand te slopen en te herbouwen in glas en beton: XHTML. Het is hetzelfde pand, alleen anders opgebouwd.

Javascript is een objectgeoriënteerde programmeertaal die we veel gebruiken om internetpagina's interactief te maken en webapplicaties te ontwikkelen.

MVC Pattern of MVC Patterns staat voor Model View Controller patroon. Een model zorgt voor alle informatie uit bijvoorbelld een database, dit wordt doorgegeven aan de controller die deze informatie verwerkt en het doorgeeft aan de view (de output/screen).

MySQL is een open source relationeel databasemanagementsysteem (RDBMS), dat gebruikmaakt van SQL. MySQL werd vroeger vooral gebruikt voor toepassingen zoals fora en gastenboeken, meestal in combinatie met PHP, tegenwoordig is het de basis van een breed scala aan internettoepassingen, maar ook stand-alone software. Het MySQL-softwarepakket bestaat onder meer uit een serverprogramma, doorgaans mysqld genoemd. Hierbij staat de d voor daemon, de Unix- of Linux-term voor een proces dat netwerkconnecties aanneemt. (bron wiki) PHP is een server side scripttaal die zich op allerlei manieren laat inzetten. PHP is voor vele doeleinden geschikt. Het beste komt het tot zijn recht in de inzet voor dynamische websites. Hierbij kunt u denken aan:

• Gastenboeken.
• Fora.
• Front-ends voor zoekmachines.
• Webshops.

RSS = een toepassing van XML en wordt gebruikt om links naar informatie op uw website beschikbaar te stellen aan anderen. Die "anderen" kunnen bezoekers van uw site zijn, maar bijvoorbeeld ook andere websites kunt u gebruik laten maken van deze links. In het Engels spreekt men bij RSS over "syndicated content”.

SSI = Server Side Includes, is een handig onderdeel van CGI. Met SSI kunt u allerlei informatie dynamisch opnemen in uw website. Die informatie kan uit allerlei dingen bestaan, zoals de tijd en/of datum, een header, een menu of een footer.

Scripttaal is een programmeertaal die geschikt is voor het schrijven van scripts, kleine programmaatjes om veel voorkomende taken (bijvoorbeeld systeembeheertaken) te automatiseren, of om een grote maar eenmalige taak te verrichten. Veelal hebben deze taken te maken met het verwerken van tekstbestanden. Scripttalen zijn over het algemeen high-level talen en worden doorgaans geïmplementeerd door middel van een interpreter, omwille van snelheid en gemak bij het ontwikkelen. Voorbeelden van scripttalen zijn Php (http://nl.wikipedia.org/wiki/PHP), Actionscript (http://nl.wikipedia.org/wiki/ActionScript) , Asp.net(http://nl.wikipedia.org/wiki/ASP.NET) en Ruby(http://nl.wikipedia.org/wiki/Ruby_(programmeertaal),

W3C = World Wide Web Consortium, is een organisatie die de webstandaarden voor het World Wide Web ontwerpt, zoals HTML, XHTML, XML en CSS

Responsive webdesign = Een voorbeeld van hoe verschillende elementen van een webpagina zich aanpassen aan de schermgrootte van verschillende apparaten zoals het beeldscherm van een desktopcomputer, een tablet-pc en een smartphone. Responsive webdesign is een benadering van webdesign waarbij de web developer streeft naar een optimale webervaring voor een breed scala aan apparaten (van desktop computerschermen tot mobiele telefoons). Het ontwerp van een responsive website schaalt mee met de afmetingen van een scherm, zonder in te leveren op leesbaarheid van tekst of bruikbaarheid van de gebruikersinterface. (bron wikipedia)

De term Web 1.0 staat voor een statische opbouw van een website. Dat wil zeggen dat u deze website niet zelf kunt updaten (bijhouden) en dus voor alle wijzigingen afhankelijk bent van de ontwikkelaar.

De term Web 2.0 verwijst naar wat sommigen zien als de tweede fase in de ontwikkeling van het World Wide Web. Hierin kunt u zelf de website onderhouden en up-to-date houden, of interactief met de bezoeker communiceren.

De term Web 3.0 staat voor het Semantische Web, een toekomstige term voor een web dat denkt en handelt als een mens. U moet denken aan een virtuele wereld waarin u als bezoeker het internet bekijkt.

Webbrowser is een computerprogramma om webpagina's te kunnen bekijken. Populaire webbrowsers zijn Windows Internet Explorer, Mozilla Firefox en Safari. Meer..==>

Webdesigner is de persoon die de vormgeving van websites ontwerpt.

Webprogrammeur is de persoon die de technische kant van websites verzorgt. De webprogrammeur ontwikkelt het back-end en zorgt voor de koppeling tussen het back-end en het front-end. Een webprogrammeur is dus voornamelijk met de technische kant bezig van de website.

WYSIWYG is What You See Is What You Get of in het Nederlands: Je krijgt wat je ziet.

Zend Framework is een open-source framework, ontwikkeld in objectgeoriënteerde PHP5 code door Zend Technologies. Het framework werkt vanuit de gedachte om het gebruik ervan zo simpel mogelijk te houden. Dit in lijn met PHP, waarvoor de parsing engine ook door Zend Technologies wordt ontwikkeld. Het Zend Framework wordt uitgebracht onder een BSD-licentie. Meer ..==>

Webdevelopment / PHP / MYSQL / Javascript /Ajax / Zend / OOP / Css / XHtml / Xml / Xls / Mvc / ActionScript / Scripting / Programmeur php / CMS / Hybrid mobile app / Web-ontwikkeling / Optimalisatie / Restyling / Web-winkel / Flash / Webconcepten / Applicaties / Onderhoud / Webdesign / Webspecialist / Pagerank / Cookiebeleid / View Pascal Schardijn's LinkedIn profile